Günümüzde her meslek dalında olduğu gibi arıcılık sektöründe de çok büyük değişikler ve yenilikler meydana gelmektedir.
Ne kadar bu yeni gelişmeleri yakalayabilrsek bir o kadar yapmış olduğumuz meslek kolunda daha iyi işler başarırız.
Hele ki bu arıcılık gibi uzun uğraş ve tecrübeler gerektiriyorsak hiç durumayıp çalışmaya başlayabiliriz.
Arıcılık nerede ve nasıl yapılması gerektiği konusunda biraz bir şeyler yazmak istiyorum. Arıcılığı yapmak istediğimiz yerde şu özelliklere dikkat etmek gerekiyor. Çevremizde suni gübreleme ve kimyasal ilaçlama yapılmayan ve o yörenin doğal yapısı bozulmamış yerlerin olması çok önemli. Çünkü arıcılık yapılan yer ne kadar yerleşim yerlerinden uzak ise alacağım bal ürünü o kadar da kaliteli olmaktadır. Yerleşim yerinden uzak olan bölgede çiçek çeşidi fazla olup yani flora durumu iyi olduğundan ürünün kalitesi bir o kadar da artmaktadır. Elde edilenin balın çevrede bulanan çiçeklerin kalitesine, kovanların özelliklerine, arıcılık ürünleri temiz ve hijyenik ortamlarda elde edilmesine göre de balda ki kalite değişmektedir.
Organik arıcılıkta bir çok nokta göz önünde bulundurulmalıdır. Çevre koşullarından bahsettikten sonra ve kovan içerisindeki temizlik, arıcılık yaparken kullanılan malzemeler, balı alırken bu alınan balların konulduğu kovan ve kaplar da temiz bir balın için gerekli şartları taşımaktadır. Arı kolonisine koyacağımız bal mumunun kalitesi, bu balmumunun kalitesinin yanında kullanma süresi, çünkü alınan bir balmumu çok uzun süre sağlam bir şekilde kalmaktadır. Ama ne kadar yeni ve taze bir bal mumu koyarsak balı yerken bunu daha iyi anlarız. Hiç bal mumu konulmadan yapılan bal kısmına pek fazla geçmek istemiyorum. Biliyorsunuz ki o aşama karakovan balı olup tamamen arının kendi halinde yapıp her şeyiyle organik bir bal oluyor.
Arıcılık yapacağımız yerde de o yörenin çevre şartlarına uygun en verimli ve dayanıklı arı ırkını seçmemiz gerekiyor. Ne kadar çevreye uyumlu arı ırkını seçebilirsek o kadar yaptığımız işte karlı çıkarız. Çevre şartlarına uygun olmayan bir arı ırkıyla çalışırız sonra sezon sonu hazin bir şekilde biter. Çünkü uyumlu bir arı o çevrede yetişen çiçeklerin çeşidine göre de iğne boyu olup, o iğnesi ile çiçeklerden bal özünü daha iyi alabilmektedir. Kışın soğuğa dayanıklı ve yazında ani soğuk ve sıcaklara uyum sağlayan bir arı ile çalışmak her zaman tercih olmalıdır. Oğul alma mevsiminde doğal olarak arının oğul atması bekleyerek oğul alabiliriz yada suni oğul dediğimiz bölme yöntemini kullanarak oğul alırız. Ana arı ihtiyacını da bu suni oğul alma döneminde bir kolonide fazla olan ana memelerinden bırakmak şartıyla yeni bir ana elde etmiş oluruz. Tabiî ki eski ana arıyı öldürüp kovan içine atmak gerekiyor ki işçi arılar ana arının öldüğünü anlayıp yeni meme içinde olan anaya baksınlar ve çıkışında onu iyice benimsemiş olsunlar.
Organik arıcılık alanını iyi belirlemeliyiz. Arıcılık yapacağımız alanda baştanda yazdığımız gibi herhangi bir yerleşim yeri, aktif işler yol, fabrikalar ve maden ocakları gibi alanlara yaklaşık 4-5 km uzaklıkta olması gerekiyor. Çünkü hem üreteceğimiz ürün için kalite hem de çevre de bulunan kişilere arılar zarar vermemiş ve bizim arılarımızda zarar görmemiş olur. Bu tür yerlerden uzak olmak doğal bir bal ve organik arıcılık için vazgeçilmez bir kuraldır. Bu tür yerlerde bal derlerken arıların beslenmesi de önemlidir. Arılar kendi balı ile beslenmeli, eğer böyle bir balı kalmadığı zaman yine doğal olarak bal ile üretilen ürünlerle arılar beslenmelidir. Bu beslenme ürünleri olarak, arılardan alınan bal ve polen ile besleme yapılmalıdır. Bu şekilde arı beslemesi yapılarak hangi arıya ne kadar polen verildiği veya ne kadar bal verildiği arıların kovan numaraları ile birlikte arı defterine kayıt edilmelidir. Daha sonraki yapacağımız muayenelerde ön bilgi edinerek arının gelişimi konusunda bilgi edinmiş oluruz.
Arıların beslenmesinde şeker,pekmez,süt,melas,glikoz ve diğer konvansiyonel maddeler kesinlikle kullanılmaz. Organik bal ile hazırlanan şuruba takviye amacı ile herhangi bir katkı maddesi ilave edilmemelidir. Organik arıcılıkta kullanılan kovan ve temel petek kovanlar çevreye ve arıcılık ürünlerine risk getirmeyen doğal malzemelerden yapılmalıdır. Kovanların boyanması ve temizliği sırasında kimyasal maddeler yerine, propolis, balmumu, bitki yağları doğal ürünlerin kullanılması hem alacağımız ürün için, hem de çalışacak olan arı kolonisi için daha iyi olacaktır.
Organik Arıcılıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Arı nakilleri,stressiz ve kısa zamanda gerçekleştirecek zamanda olmalıdır.
Organik bal üretiminde yavrulu çerçeveden bal sağımı yapılamaz.
İyonize arı ürünleri organik olarak değerlendirilmez.
Organik tarım metoduyla üretilen arı ve arı ürünleri ambalajlanırken organik ürn niteliğinin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
Ambalajlanırken;
Cam , tahtadan üretilmiş malzemeler özel üretilmiş uygun organik kaplama maddelerinden yapılmalıdır.
Organik arı ürünlerinin ambalajlanma esnasında,ürünün organik niteliğini koruyacak bütün hijyenik tedbirler alınmalıdır.
Organik arı ürünleri konvansiyonel arı ürünlerinden ayrı bir yerde depolanır. Organik ürünler depo edilirken herhangi bir kimyasal ilaç kullanılmamalıdır. Doğal bir bal için çok geniş floraya sahip alanlar vardır. Bu alanlarda akasya, ıhlamur, kestane gibi nektarı bol olan yerlerde organik polen ve bal üretimi yapılabilir.
Leave a Comment